Waarom kiezen voor Maatschappijwetenschappen?

 

Wat is maatschappijwetenschappen?

Maatschappijwetenschappen (MAW) is een relatief nieuw vak. MAW zou je kunnen omschrijven als een vak dat zich bezighoudt met het bestuderen en analyseren van de sociale werkelijkheid. Kortom hoe functioneert een samenleving en bijvoorbeeld: wat gaat er mis binnen de samenleving, en wat vind jij de beste oplossing?

 

Bij MAW werken we aan de ene kant met het leren van feiten en theorieën over de maatschappij (concept) en aan de andere kant leer je hoe je verbanden kunt leggen met de praktijk (context). Je krijgt dus toetsen om je kennis te testen en praktische opdrachten om verbanden te leggen en onderwerpen te analyseren. Actuele gebeurtenissen in Nederland en de wereld worden besproken en deze worden vergeleken met vroeger en andere landen. Je moet dan ook interesse hebben in wat er in de Nederland en de wereld speelt.

 

Waarom kiezen voor maatschappijwetenschappen?

Eén van de belangrijkste onderdelen van MAW is het aanleren van bepaalde vaardigheden.

Hoe kun je maatschappelijke problemen analyseren: hoe zijn ze ontstaan, hoe zitten ze in elkaar en wie zijn er bij betrokken? Je leert dus hoe je het beste een maatschappelijk probleem kunt onderzoeken.

 

Hoe kun je het beste een mening verwoorden en verdedigen door middel van het bedenken van goede argumenten? Bij MAW wordt dus ook gediscussieerd en gedebatteerd.

En ten slotte leer je kritisch te kijken naar allerlei soorten informatie. Zijn massamedia eigenlijk wel betrouwbaar? Journalisten zeggen onafhankelijk te zijn, maar klopt dat eigenlijk wel?

 

Profiel & Maatschappijwetenschappen

C&M: als keuze-examenvak

E&M: als keuze-examenvak

N&G: eventueel als extra vak

N&T: eventueel als extra vak

 

Vervolgopleidingen

MAW is het enige vak op school dat een inleiding vormt op een sociaalwetenschappelijke opleiding zoals journalistiek, communicatie, psychologie, rechten, bestuurskunde of sociologie. Deze vervolgopleidingen vragen namelijk allemaal een zeker inzicht in maatschappelijke processen en theorieën en de wereld waarin je leeft.

 

Contact

Wil je meer weten over het vak MAW, of heb je specifieke vragen dan kan je contact opnemen met de docenten die dit vak geven: dhr. Reith (m.reith@twentscarmelcollege.nl) of dhr. van Goor (j.vangoor@twenstcarmelcollege.nl)

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.