Latijn en Grieks

 

Wat is het gymnasium?


Het gymnasium is een opleiding die al heel lang bestaat, maar nog steeds springlevend is. Saai? Dan zit je vast nog niet zo lang op TCC De Thij.
Op het gymnasium leer je alles wat ook op het VWO wordt onderwezen plus iets extra’s, namelijk de klassieke talen Latijn en Grieks. En dat is nog niet alles.
Ook de Griekse en Romeinse cultuur komt uitgebreid aan bod: mythologische verhalen, het dagelijks leven van de oude Grieken en Romeinen, archeologie, toneel, filosofie enz. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de gymnasium-opleiding.
Kortom, het gymnasium biedt je extra kennis die boeit en uitdaagt.

 

 

 

Hoe ziet het lesprogramma van het gymnasium eruit?


TCC De Thij heeft een gymnasiumafdeling. Als je daarvoor kiest, krijg je in de tweede klas naast de gewone VWO-vakken per week tweeëneenhalf uur Latijn en Romeinse cultuur.
In de derde klas komen daar de Griekse taal en cultuur bij. Je zult snel merken dat die Griekse letters niet zo moeilijk zijn als ze eerst lijken: het is vooral een kwestie van oefenen en wennen. Naast de vaste lesstof kun je verrijkingsopdrachten doen, waarin je zelfstandig dingen over de Oudheid leert.
Ook buiten de lessen krijg je diverse dingen aangeboden om met de Oudheid bezig te zijn: puzzels, spellen, Griekse en Latijnse liedjes, cartoons, filmpjes, interessante
links, enzovoort.
Al snel weet je best veel over de cultuur van de Oudheid. Even testen? Doe mee aan de Grote Ken-Je-Klassieken-Quiz. Bij het Europees Latijn-Examen (Grieks is in de maak) kun je een bronzen, zilveren of gouden certificaat verdienen.

 

 

In de vierde klas maak je een keuze: ga je een van beide klassieke talen doen of ga je verder met Grieks én Latijn? Op Nederlandse gymnasia wordt deze combinatie regelmatig gekozen. Al vlug ga je originele teksten van beroemde schrijvers lezen, zoals de Grieken en Romeinen dat zelf ook gedaan hebben. In de vijfde klas blijft dat zo.

 

Welke keuze je ook maakt, in de vierde en vijfde klas krijgt iedere gymnasiast het ‘vak’ klassieke cultuur (één uur per week). Daarin leer je de hoogtepunten van de Griekse en Romeinse cultuur kennen, van architectuur tot filosofie, van verhalen tot beeldhouwkunst en van toneel tot wat de mensen in latere eeuwen met de antieke cultuur gedaan hebben (dat noemen we: receptie).


Zo doe je steeds meer ervaring op met het vertalen van originele teksten uit de Oudheid. In de zesde klas sluit je je studie af met een examen en kun je het felbegeerde gymnasiumdiploma halen.

 

 

 

Problemen met leren


Gaat het even niet zo goed of heb je leerproblemen? De ervaren en deskundige sectie klassieke talen van TCC De Thij helpt je graag. Soms kan dat in de les gebeuren. In andere gevallen is het beter om een afspraak te maken voor speciale begeleiding of bijles/ huiswerkhulp. Wees niet bang vragen te stellen: we laten je niet in de steek. Daar staat tegenover dat wij wel een goede werkhouding van jou verwachten. 

 

Culturele activiteiten


De gymnasiumafdeling van TCC De Thij onderneemt verschillende leuke activiteiten, die op de lesstof aansluiten en bijdragen aan de sfeer op school. Klassieke onderwerpen komen in de hele school aan bod - niet alleen bij Grieks en Latijn, maar ook bij andere vakken, bijv. kunst, muziek en tekenen.

 

 

Zo’n activiteit kan in de les Grieks of Latijn plaatsvinden: met rietpen schrijven op echt papyrus of je eigen kleitablet maken. We bezoeken theatervoorstellingen met klassieke thema’s en soms is het mogelijk een museum, opgraving of archeologisch depot in de regio te bezoeken. Wat dacht je van een excursie naar Noviomagus, de oudste stad van Nederland, of naar Romeins Xanten, het archeologisch themapark net over de grens in Duitsland?

 

 

En dan zijn onze jaarlijkse gymnasiumdagen nog niet eens genoemd. Daarbij vinden een week lang in diverse lessen leuke, leerzame en bijzondere activiteiten over de Oudheid plaats. Romeins eten koken, een Griekse modeshow lopen, een archeoloog in de klas met oude voorwerpen, die je zelf mag vastpakken. Of les van een ‘echte’ Romeinse legionair. Je merkt: TCC De Thij is een actieve en leuke school.

 

 

Een hoogtepunt is de Romereis in de vijfde klas van het gymnasium: dan ga je met je klasgenoten en enkele docenten een week naar Rome. Het Colosseum, het Forum Romanum (tempels), de Sint Pieterskerk zijn slechts enkele van vele hoogtepunten die we regelmatig bezoeken. En ben je al eens in Ostia, het ‘Pompeii bij Rome’ geweest? Veel van wat je op het gymnasium geleerd hebt, zie je hier in het echt!
De Romereis is altijd weer een fantastische ervaring, waar nog nooit iemand spijt van heeft gekregen.

 

 

Is het gymnasium moeilijk? Kost het veel tijd?


Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. ‘Een makkie’ is het in elk geval niet. Want als dát zo was, zou misschien iedereen het gymnasium willen doen. Het is goed je te realiseren dat naast inzicht ook inzet en motivatie gevraagd worden.

 

Inzicht: Soms hoor je wel eens dat je op het gymnasium veel meer lessen hebt. Dat klopt niet. Je hebt wel meer les, maar niet zoveel. Hoe dat kan? Gymnasiasten kunnen meestal wat vlugger leren dan anderen, dus doen zij veel vakken in minder tijd. De uren die ze daarmee besparen worden aan Grieks en Latijn besteed.
Daarom wordt er op je gemiddelde rapportcijfer (minstens een 7) gelet, wanneer je naar het gymnasium wilt. Je moet niet te veel moeite hebben met leren. Het heeft immers weinig zin Latijn te gaan doen, als je je tijd hard nodig hebt voor andere vakken. Zie het maar als een vorm van zelfbescherming.

 

Inzet en motivatie: Hoewel taalinzicht dus een rol speelt, hoef je geen ‘studiebol’ te zijn om met succes Grieks en Latijn te kunnen doen. Wel is het belangrijk om inzet te tonen, dat wil zeggen regelmatig te werken, te leren en je huiswerk bij te houden. Zoals voor alle vakken geldt ook voor Grieks en Latijn heel gewoon: hoe meer je in de les (en tussenuren) doet, des te minder hoef je te thuis te doen - logisch toch?
Daarnaast is het goed dat je gemotiveerd bent om door te zetten, als het eens even wat minder goed gaat.

 

Als je wilt weten of het gymnasium iets voor jou is, doe dan in de brugklas de oriëntatiemodule; daarin maak je kennis met de Oudheid en leer je echt Latijn.

 

 

Wat heb je aan het gymnasium?


Om maar meteen met het ‘slechte’ nieuws te beginnen: Grieks en Latijn kosten tijd, leveren geen bergen geld op en bij de meeste vervolgstudies zijn ze niet verplicht. Ook woordjes en grammatica leren is niet ieders grootste hobby. Waarom kiezen dan toch heel wat leerlingen gymnasium?

 

Er zijn leerlingen die het gymnasium kiezen, omdat het goed staat en indruk maakt. Veel werkgevers vinden dat ook: leerlingen met een gymnasiumdiploma hebben vaak meer succes bij het vinden van een goede baan. Het toont dat je iets bijzonders kunt en daar mag je best trots op zijn.

 

Maar vooral zijn veel mensen die op het gymnasium hebben gezeten gewoon enthousiast wanneer ze het over hun schooltijd hebben, ook al is dat vele jaren geleden. Hoe komt dat?

 


 

 

Zijn het de spannende verhalen over Odysseus en de oorlog om Troje (met het houten paard)? De talloze mythen over stoere helden en sexy goden? De spannende toneelstukken? De indrukwekkende geschiedschrijving? Het roemruchte Romeinse leger? Zeker, maar er is meer: de filosofie, de stad Athene als geboorteplaats van de democratie, de beeldende kunst, de bouwkunst enzovoort enzovoort.

 

Niet te vergeten de klassieke talen zelf. Bij de moderne vreemde talen heb je er veel aan, net als bij Nederlands (woordenschat, grammatica, debat). En het geeft een geweldige kick, als je een lastige Latijnse zin uiteindelijk ‘op de knieën’ krijgt!

 

En dát is het goede nieuws. Want de Oudheid is vooral heel leuk en interessant. Als je iets meer kunt, is een studie Grieks of Latijn een investering in de toekomst en een cadeautje voor jezelf.

 

 

De Oudheid is immers nog steeds overal om je heen, daar hoef je echt niet voor naar een universiteit, museum of opgraving te gaan. Kijk maar eens in je woonplaats (Oldenzaal, Denekamp…) om je heen naar mooie gebouwen: vaak zijn die gebouwd op inspiratie van klassieke bouwwerken, zoals tempels.

 

 

 

 

In reclame zie je regelmatig elementen uit de Oudheid zoals zuilen en beelden. Op tv zijn vaak films over Oudheid te zien: Gladiator, Troy, Spartacus, Rome enzovoort. En wat dacht je van Harry Potter en The House of Anubis? Hoor je op tv een politicus met een ingewikkelde toespraak? De Grieken hadden allang uitgevonden hoe je een goede redevoering moet houden!

 

 

Wist je trouwens dat je al een beetje Grieks en Latijn kent? Taxi, crisis, school, komma, straat, agenda, vakantie en nog heel veel andere woorden komen uit het Grieks en Latijn. Als je Latijn doet, herken je misschien opeens een paar woorden die een Italiaanse minister, de Franse president of de koningin van Spanje zegt. Natuurlijk, want die talen komen uit het Latijn. Bij veel talen heb je gemak van je Latijn. En als je weet dat ruim 50% van het Engels is afgeleid van de taal der Romeinen, dan begrijp je waarom gymnasiasten later minder moeite hebben met het lezen van studieboeken.

 

Bij de studies geneeskunde, farmacie enz. zijn Grieks en Latijn niet verplicht, maar wel heel handig.

 

Zo zijn er meer voorbeelden. Bijvoorbeeld een spotprent van een Italiaanse politicus, die Caesar-achtige neigingen vertoont. Enz. enz.

 

 

Kortom: je begrijpt meer van de wereld, als je gymnasium doet. Door dit alles doen gymnasiasten het beter bij vervolgstudies dan andere studenten. Zij zijn gewend om iets extra’s te doen en schrikken niet gauw van een uitdaging. Dat kan helpen bij het vinden van een baan en ook daarna, in je werk, komt het goed van pas.

 

Op het gymnasium haal je meer uit je capaciteiten. Als je een VWO-advies hebt gekregen en het lijkt je leuk om in gemotiveerde groepen net dat stapje meer te zetten, dan is de gymnasiumopleiding van TCC De Thij een uitstekende keuze.

 

Contact / inlichtingen
Voor meer inlichtingen over het gymnasium op TCC De Thij kun je altijd terecht bij de docenten, bijvoorbeeld meneer De Leeuw : m.deleeuw@twentscarmelcollege.nl , of bij mevrouw K. Staal (adjunct-directeur).

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.