Geschiedenis: durven dromen, denken en doen!

Als we het verleden bestuderen dan gaan we voorbij de stoffige jaartallen, de namen en alleen maar de feiten. Geschiedenis gaat over mensen: over daders en slachtoffers van oorlog en geweld, over dromers en denkers over vrede, over uitvinders en uitglijders die de loop der gebeurtenissen bepaald hebben .Geschiedenis gaat dus eigenlijk over ons. Geschiedenis herhaalt zich, het heden is gevuld met het verleden, dus:  laten we er van leren!

 

 

Geschiedenis in de onder-en bovenbouw
In klas 1 en 2 maakt geschiedenis deel uit van het vak Mens & Maatschappij. Vanaf klas 3 is geschiedenis een apart vak. Je maakt een chronologische tijdreis  van de aapmens tot het tijdperk van de computer.

 

 

Tijdens de reis gaan we in op de politiek, religie, economie en wetenschap. Het gaat dus over machthebbers als Napoleon en Stalin, over de kruistochten en de wereldgodsdiensten, maar ook over de armoede en de pest in de Middeleeuwen, over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog.

 

Geschiedenis is met name voor hen die verder willen kijken, voor hen die de krant lezen en willen begrijpen wat er in de samenleving gebeurt.  In de bovenbouw is er veel aandacht voor het zelf onderzoeken van het verleden. Tijdens een onderzoek is het belangrijk dat je veel nuttige informatie bij elkaar zoek. Daarover schrijf je een artikel, betoog of een onderzoeksverslag. Natuurlijk gaan we ook echt op pad en bezoeken we musea en belangrijke historische steden als Berlijn en Parijs!   

 

'Excursie 4 havo en 5 vwo naar Berlijn. Brandenburger Tor'

 

 

'Concentratiekamp Sachsenhausen, bij Berlijn'

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.