Frans in de onderbouw

 

In  1HV en 1E begin je met Frans. Misschien ben je al eens in Frankrijk geweest en ken je al wat woorden en korte zinnetjes en weet je hoe het Frans klinkt. In de lessen beginnen we bij nul. Je hoeft nog niets te weten over het Frans om mee te kunnen doen.

 

Wat ga je zoal leren in het eerste jaar?

 

  • jezelf voorstellen (naam, leeftijd, familie, woonplaats)
  • vertellen over je huis, familie, sport, huisdieren
  • je mening geven over je hobby’s, kleding, eten
  • de uitspraak

 

Om bovenstaande dingen te kunnen leer je ook allerlei woorden en taalregels (grammatica). We maken gebruik van de methode Carte Orange, édition Navigo. Dit boek staat voor de ipadklassen in Schooltas. Alle leerlingen kunnen verder gebruik maken van de site die bij de methode hoort. Hierop staan allerlei (extra) opdrachten en oefeningen. Tijdens de lessen probeert je docent zoveel mogelijk Frans te spreken en moet jij ook een aantal dingen in het Frans kunnen zeggen of vragen.

 

Er wordt regelmatig getoetst, niet alleen om te controleren of je de woordjes goed geleerd hebt, maar ook om te kijken hoe het met je leesvaardigheid, spreekvaardigheid, luistervaardigheid (en schrijfvaardigheid) gaat.

 

Frans in het vmbo

Vanaf schooljaar 2013-2014 wordt het vak Frans niet langer aangeboden in het vmbo. Als een leerling overstapt van het vmbo naar de havo/vwo onderbouw, is het de taak van de school deze leerling te ondersteunen bij het inlopen van een eventuele achterstand bij het vak Frans. Leerlingen in het vmbo die halverwege het eerste leerjaar gemiddeld een 7,3 of hoger staan voor alle vakken, krijgen de mogelijkheid een module Frans te volgen waardoor, bij een eventuele overstap naar het havo/vwo, de achterstand voor dat vak eenvoudiger is in te lopen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.