Frans in de derde klas

 

Frans in de derde klas

In 3 havo en in 3 vwo volgt elke leerling Frans. We herhalen veel en breiden onderwerpen en grammatica uit. Je leert steeds meer zinnen, woorden en uitdrukkingen om jezelf verstaanbaar te maken en om gesprekken en teksten te begrijpen. De teksten worden langer en moeilijker, maar gaan nog steeds over herkenbare onderwerpen zoals school, vriendschap, computers en internet, kleding.

Alle vaardigheden worden apart getoetst en wegen verschillend mee voor het rapportcijfer.

Voor alle vaardigheden proberen we aan het eind van de derde klas in ieder geval op A1+/A2 niveau te zitten (zie www.erk.nl)

 

Is Frans moeilijk?

Frans is een taal die we in Nederland minder vaak horen dan Engels. Het is iets moeilijker dan Engels of Duits. Je zult merken dat je straks makkelijker Engels leest en spreekt dan Frans. Dat is ook logisch: Engels en Duits zijn net als Nederlands Germaanse talen, Frans is een Romaanse taal.

 

Er zijn veel leerlingen die aan het begin denken dat Frans heel moeilijk is, maar die erachter komen dat als je het goed bijhoudt en regelmatig leert het allemaal wel meevalt. We beginnen immers bij het begin, dus iedereen kan meedoen!

 

 

 

Frans kiezen

In de tweede fase kun je, onafhankelijk van je profiel, Frans kiezen als tweede moderne vreemde taal. Je leert vlotter Frans spreken en luisteren, en ook het lezen en schrijven worden door training op een hoger niveau gebracht. Welk eindniveau voor de verschillende vaardigheden je bereikt, kun je lezen op www.erk.nl. Je ziet dan in een oogopslag dat het eindniveau Frans lager ligt dan dat van bijvoorbeeld Engels. Dat is logisch, want Frans is een Romaanse taal en voor een gemiddelde Nederlander vaak lastiger dan Engels of Duits.

 

Daarnaast leer je de Franse cultuur beter kennen. Je zult ervaren dat de Zuid-Europese cultuur in veel opzichten anders is dan de onze. Zo vinden Fransen eten en drinken erg belangrijk, zijn ze minder direct dan Nederlanders en zijn ze gewend aan een hiërarchische organisatiestructuur. Door Frans te kiezen krijg je hier steeds meer oog voor. Frans kan daarom voor jou als Nederlandse jongere een interessante en uitdagende keuze zijn. Het verbreedt je horizon en biedt extra mogelijkheden als je later tijdens je studie en je werk over de Nederlandse grenzen gaat kijken. De site www.franszelfsprekend.nl biedt een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden.

 

We doen als sectie Frans ons uiterste best om je met het levende Frans en het hedendaagse Frankrijk in aanraking te brengen. Zoals je ervaren hebt, wordt er zoveel mogelijk Frans gesproken in de lessen. We werken met actuele teksten uit landelijke kranten, uit jongerentijdschriften (Okapi en Phosphore) en van het internet (1jour1actu, tv5.monde). De boeken die je moet lezen zijn voor een groot deel van recente datum en gericht op jongeren. We proberen afwisseling aan te brengen door in alle jaarlagen projecten aan te bieden. Regelmatig werk je met digitale oefenmateriaal dat via www.digischool.nl/fa beschikbaar is. Jaarlijks wordt er voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo in april een reis naar Parijs georganiseerd als profielexcursie.

 

Wil je weten wat je concreet te wachten staat op havo en vwo, lees dan het betreffende hoofdstuk hieronder. En kies het daadwerkelijk als je je taalvaardigheid, je culturele bagage en je internationale kansen wilt vergroten.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.