Gregoriaans met Herman Finkers

 

Op zondag 9 oktober om vier uur 's middags, vindt er in de Plechelmusbasiliek een experiment plaats. Er wordt die middag in de Plechelmus een mis opgevoerd die door Herman Finkers is georganiseerd en geregisseerd. Het aparte aan de mis is dat deze van A tot Z wordt gezongen in het Latijn en alle muziek is Gregoriaans. De priester is een Benedictijner monnik en ook hij zingt alles. Er wordt niet geëvangeliseerd en er wordt niet gepraat en gepreekt. (Bijna) alle gezangen die gezongen worden stammen uit de eerste helft van de middeleeuwen en hebben in diezelfde Plechelmusbasiliek ooit eeuwenlang op eenzelfde manier geklonken. Dus er wordt ook een stuk Middeleeuwse geschiedenis teruggebracht.

 

Verder is het bijzondere dat de mis wordt benaderd alsof het een opera is. Het volk in de kerk is daarbij niet het publiek dat naar een voorstelling kijkt maar is het grote, gregoriaanse operakoor. Het zit dus wel in de kerkbanken maar heeft eigen Gregoriaanse zangpartijen en zingt die vanuit de kerkbanken. Daarnaast is er een kleiner koor dat de moeilijkste stukken zingt. De mis duurt een klein uur en meer dan eenderde daarvan wordt gezongen door de kerkgangers.

 

Herman Finkers heeft de leerlingen van de Thij en de Lyceumstraat die muziek als examenvak hebben gekozen gevraagd om het ‘volk’ te zijn. De leerlingen gaan zowel in de muzieklessen als thuis (middels een instructiefilm van Herman Finkers) aan de slag met de gezangen. Voor 5 HAVO helemaal een mooie kans, aangezien de cultuur van de kerk een van de eindexamenthema’s is dit jaar! Vorige week maandag 12 september zijn we met alle muziekleerlingen van de Thij en van de Lyceumstraat samengekomen in de kapel aan de Lyceumstraat om, samen met Herman Finkers, de gezangen alvast een keer door te nemen. Een bijeenkomst waar, ondanks het bloedhete weer, al heel wat hele mooie gezangen uit voort zijn gekomen. We oefenen nog even door en op 9 oktober is de uitvoering…..!

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.