De Thij kent zijn / haar klassieken steeds beter

 

Op zaterdag 28 januari werd in Museum Het Valkhof in Nijmegen de regionale voorronde gehouden van de Grote Ken Je Klassieken Quiz. Die vindt ieder jaar plaats in de aanloop naar de Week van de Klassieken (9 t/m 19 maart 2017, zie http://www.weekvandeklassieken.nl/) .

 

Natuurlijk was ook TCC De Thij weer van de partij. De schoolronde was al gespeeld in de lessen Grieks en Latijn van de bovenbouw. Daaruit waren de deelnemers geselecteerd die naar Nijmegen afgevaardigd werden. In twee teams zetten Adijan, Eva, Evie, Job, Joost, Nienke, Rachel en Sabine hun beste beentje voor. Vanuit de zaal werden zij moreel ondersteund door o.a. Ilon, Marloes, Noa, Toon en Martin. Meer dan een uur lang werden de deelnemers doorgezaagd over allerlei zaken van de Oudheid. En de vragen waren niet kinderachtig!

 

Namen van filosofen, generaals, staatslieden, schrijvers, mythische held(inn)en, keizers en beeldhouwers vlogen je om de oren of het niets was. Tempels, veldslagen, thermen, aquaducten, amforen, munten – je kon het zo gek niet verzinnen of de quizmaster had er wel een vraag over. En denk niet dat je er met een half antwoord vanaf kwam, want de jury was streng.

 

Het team van 3G werd achtste, wat des te knapper was, als je bedenkt dat zij het als jongsten moesten opnemen tegen teams die al langer Grieks en Latijn hadden gehad op school. Ons andere team (klas 4 t/m 6) greep met de vierde plaats zelfs net naast het podium en een uitnodiging voor de landelijke finale op 10 maart in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ook dit was een respectabele prestatie, want de eerste drie plaatsen werden veroverd door scholen met een bovenbouw Grieks – iets waar wij nog steeds op hopen.

 

Na de quiz was er tijd om de spectaculaire gladiatoren-tentoonstelling te bekijken, die tot 17 maart in Nijmegen te zien is. Originele helmen uit de gladiatorenkazerne van Pompeii, filmpjes en levensgrote modellen van stoere strijders (met leeuw) gaven een indruk van het harde gladiatorenbestaan. Wist je dat gladiatoren waarschijnlijk vegetariërs waren met een zorgvuldig uitgebalanceerd dieet? Moderne aspirant-helden konden zich als gladiator verkleden, oefenen met het houten zwaard tegen de palus en – iets minder eng – een eigen murmillo-helm knutselen. Of in de verschillende zalen nog even snel een arenakwartetspel verzamelen...

 

Al met al hoeven onze ‘Thij-gladiatoren’ zich niet voor hun resultaten te schamen, integendeel: de welgemeende complimenten van jullie ‘lanista’. De ploeg voor het komend jaar heeft hier een mooi doel aan. Want dat we blijven meedoen moge duidelijk zijn. Avé Caesar, zij die verder gaan groeten u!

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.