iPad klassen op De Thij

 

iPad's vergroten de onderwijsmogelijkheden, zowel in de klas als daarbuiten. Of het nu gaat om interactieve lessen, studiehulp- middelen of een tekstverwerkingsprogramma, er is voor elk wat wils.Wie nadenkt over de mogelijkheden van digitaal lesmateriaal moet wel enthousiast worden.

 

In een iPad klas creëert de docent een leersituatie waarbij leerlingen op een motiverende manier leren met behulp van apps en waarbij de didactiek wordt afgestemd op die leersituatie. Een iPad niet inzetten net zoals een website, schoolboek of een digibord, maar apps gebruiken waar ze daadwerkelijk een meerwaarde hebben.

 

 

Onderzoek van Kennisnet toont aan dat onderwijs met behulp van ict een hoger leerrendement oplevert. Het is daarbij belangrijk dat docenten en leerlingen optimaal met ict zijn uitgerust en dat de school zorg draagt voor een goede scholing voor docenten en leerlingen. De school is daarbij verantwoordelijk voor de goede mix van boeken en digitaal lesmateriaal en voor de juiste kwantiteit.

 

Welke voordelen biedt het gebruik van iPads (tablets)? *

 

 1. Tijd- en plaats onafhankelijk leren
  Leren met behulp van de iPad biedt veel flexibiliteit; je kunt plaats en tijdonafhankelijk leren. Leerlingen kunnen overal en altijd aan de slag met de lesstof en zijn daarbij niet gebonden aan vaste werkplekken of computerruimtes.
 2. Eigen tempo en niveau
  Dankzij de iPad kunnen leerlingen beter in hun eigen tempo en op hun eigen niveau werken. Ze werken zelfstandiger en zijn minder afhankelijk van de leraar. Bovendien kunnen ze leermiddelen gebruiken die aansluiten bij hun leerstijl.
 3. Afwisselende werkvormen
  Dankzij de iPad kun je gedurende een les meerdere werkvormen combineren. Bovendien kun je beter differentiëren naar leerstijl. Je kunt leerlingen ook zelf informatie laten opzoeken, YouTube-filmpjes laten bekijken, enzovoort.
 4. Spelenderwijs leren
  De iPad biedt talloze manieren om spelenderwijs te leren. Wat is er zoal? Voor het voortgezet onderwijs zijn er veel mogelijkheden in spelvorm, vooral voor taal en rekenen. Daarnaast zijn er veel quiz-achtige varianten waarbij kennis wordt getoetst op het gebied van allerlei vakken.
 5. Flexibele werkplekken
  Door te werken met iPads worden de traditionele computerlokalen in principe overbodig. Je kunt elk lokaal gebruiken als computerlokaal en dat betekent meer flexibiliteit in het lesrooster.
 6. Multimedia
  De inzet van iPads betekent dat je leermiddelen vanuit veel verschillende invalshoeken kunt inzetten. Denk daarbij aan grafische inhoud (plaatjes en tekeningen), aan multimedia (films en animaties) en aan levensechte simulaties.

 

* bron: Kennisnet: Kennisnet maakt inzichtelijk wat de kenmerken zijn van succesvolle ict-toepassingen en zorgt ervoor dat deze kennis, ervaringen en goede voorbeelden worden gedeeld met het onderwijs.

 

 

Op app-safari
App is de afkorting van application, een toepassing voor gebruik op een iPad.
Er zijn apps te vinden waarmee je op de hoogte blijft van het laatste nieuws, waarmee je gratis berichten kunt sturen naar vrienden, waarmee je onderweg een leuk spelletje kunt spelen, waarmee je makkelijker kunt navigeren, waarmee je overal kunt mailen en waarmee je de bladzijden van een digitaal boek met een vingertik kunt omslaan. Dit zijn voorbeelden van algemene functionaliteiten van de nieuwste generatie mobiele apparaten, maar er zijn ondertussen ook duizenden educatieve apps.

 

 

De menselijke creativiteit zorgt voor oneindig veel mogelijkheden van mobiele apps. App-ontwikkelaars verleggen telkens de grens en introduceren dagelijks honderden nieuwe applicaties. Het aanbod en de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden is het voorstellingsvermogen van een normaal mens inmiddels ruimschoots gepasseerd.


In het onderwijs maken we onderscheid tussen drie soorten apps:

 

 • Apps voor productiviteit
 • Apps om content te maken en uit te wisselen
 • Educatieve apps voor afzonderlijke vakken

 

Veel apps zijn gratis, voor anderen betaal je doorgaans een niet al te groot bedrag. Meer informatie over apps is te vinden onder de informatie voor leerlingen.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.